perjantai 4. tammikuuta 2013

Uutta vuotta

Uusi vuosi vaihtui meillä rauhallisissa merkeissä ja koirat nukkuivat illan. Figo kuunteli muutamia ensimmäisiä kovempia paukahduksia, mutta siitä eteenpäin ei välittänyt niistä. Hyvä näin.

Torstaina ryhmätreeneissä ratana oli hyppyrata vuoden 2010 MM-karsinnoista. Ei olisi kukaan meidän ryhmästä ollut joukkueessa. Erikoista kyllä, lähes jokaista koiraa häiritse renkaan takana oleva häiriöputki niin paljon, että hyppäsivät kehikon läpi monta kertaa. Rondo pääsi alkusekoilun jälkeen lähes koko radan puhtaasti. Kepeille kovasta vauhdista tiukka avokulma leikkauksella onnistui mainiosti ja pakko mainita, että Rondolla on ilmiömäisen hyvät putkijarrut. En ota kiitosta itselleni, koska niiden eteen ei olla tehty mitään.

Figon kanssa taas tuntui harvinaisen takkuiselta. Keppikulma oli vaikea saada onnistumaan, koska Figo ei kovaa avokulmaan tullessaan taitu tokaan väliin vaan kolmanteen. Toinen ongelma löytyy peiliin katsomalla. Vuoden verran pääsääntöisesti minikokoista hipeltäjää ohjanneena, on minulla rytmitys suoraan sanottuna hukassa isompaa koiraa ohjatessa. Esimerkkinä voisi käyttää koiran kääntämistä valssilla. Rondon kääntämiseen riittää, että kääntää rintamasuuntaansa koiraa kohti ja korkeintaan kevyesti merkkaa aidan. Jos merkkaa liian selvästi, tulee kielto. Figoa ohjatessa yritän merkata, ottaa vastakättä, heristää nyrkkiä ja karjaista, mutta silti vetää pitkäksi. Hyvä vaihtoehto olisi ennakoida, tehdä merkkaus oikein rytmittämällä ja lähtemällä ajoissa liikkeelle. Tämä ei vielä tältä ohjaajalta onnistu. Uusi suunnitelma on ottaa ainakin joka toisiin kontaktitreeneihin pieni osuus tekniikkaa. Jospa sillä saadaan yhteispeli näyttämään paremmalta.

Tällä viikolla olemme jatkaneet Rondon A-projektia. Yritimme korottaa A:ta minipöydältä maksipöydälle, mutta näin iso korotus oli näillä treenimäärillä vielä liikaa. Rondo alkoi tulemaan alastuloa yhdellä loikalla ja päädyttiin laskemaan A takaisin minipöydälle. Johan alkoi sujumaan. Seuraavalla treenikerralla korotettiin A:ta lisäämällä minipöydän päälle enemmän putkenpainoja. Hieman maltillisempi korotus siis. Ei taaskaan ongelmaa ja päädyttiin samoissa treeneissä heivaamaan matto kokonaan pois. Nyt viimeistään koirat tajusivat, että maton allahan on A eikä maton poisto vaikuttanut suoritukseen. Tekee elämästä paljon mukavampaa, jos ei mattoa tarvitse enää teippailla.

Myös Figo on treenannut molempia kontakteja. Viimeksi A oli enää n. 20 cm matalampi kuin oikea kisa-A ja päätin, että seuraavissa treeneissä kokeillaan mennä sitä oikean korkuisena. A on ollut tähän asti tosi hyvä ja sitä on siis treenattu muutama viikko. Jotain hyötyä siitäkin, että on juostu puomia puoli vuotta. Puomin onnistuminen vaihtelee, kuten tähänkin asti. Käytin pitkään Figolla speed bumpia alastulolla ja sen poistamisen jälkeen on ollut enemmän ja vähemmän hakemista oikean rytmin kanssa. Epäonnistumiset vaikuttavat taas koiran itsevarmuuteen ja sitä kautta vauhtiin. Olen pyrkinyt pitämään treenit helppoina ja ollaan saatu monia hyviä onnistuneita suorituksia aikaan. Tyypillinen virhe tulee siitä, kun laukka-askel ei vaan osu kontaktille eli etujalat menevät kontaktin yli, mutta takajalkakosketus jää kontaktialueen yläpuolelle. Tätä tapahtuu, jos koira jostain syystä hidastaa aikaisemmin puomilla tai ei osaa säätää askeliaan. Varsinaisia loikkia takajalat rinnakkain tulee tuskin koskaan.  En siis olisi tästä liian huolissani, kun ongelma korjaatuu (toivottavasti) ajan ja itsevarmuuden myötä.

Havainnollistava video, ensimmäinen toisto epäonnistui ja kaksi muuta onnistuivat, vaikka askel jääkin aika ylös kontaktille. Pitäisi hankkia parempi kamera videoimiseen. Vanhalla digikameralla hämärässä hallissa laatu on aika heikko.Jos harkitsee juoksukontaktien opettamista, kannattaa miettiä, että onko valmis uhraamaan hyvin paljon aikaa ja vierailuja hallilla niiden eteen. Sekä sietämään sen, että epäonnistumisia tulee ja välillä niidenkin jälkeen pitää palkata, ettei koiran itsevarmuus pahasti kärsisi, koska epävarma koira ei juokse täysillä. Onnistuneiden ja epäonnistuneiden toistojen ero tulisi kuitenkin saada selväksi. Helppoa? Ei minua harmita, että lähdin näitä treenaamaan, kun muistelen taas Figon hitaita kontakteja ennenvanhaan, mutta monet kisastartit olisi jo maksanut niillä bensarahoilla, jotka on maksettu ajellessa hallille. Ja vielä meillä on paljon opeteltavaa. Ehkä kuitenkin jo kuukauden sisällä voisin uskaltautua kokeilemaan kontakteja kisoissa. Ilman onnistumispaineita, koska kisatilanne on vieras ja muutama virhe alkuun ei maailmaa kaada.


3 kommenttia:

 1. Olen sivusta seurannut teidän juoksukontaktiprojektia ja todella lupaavaltahan ne alkaa näyttämään, nyt vaan superpalkka alimmista osumista, niin hyvä tulee!
  Meillä on myös rc treenit käynnissä ja välillä pukkaa vähän turhauttamaan kun edistyminen on kaikkea muuta kuin suoraviivaista. Tilannetta hankaloittaa sekin, että kaksi strideä, mitä se nyt onkaan suomeksi, harppausta, on tuolle liian vähän ja ottaakseen kolme se joutuu lyhentämään askeltaan, eli koiran pitäisi oppia tekemään alastulo-osuus 2,5 stridellä.. Nyt kun keksisi vielä millä sen tuolle koiralle kertoisi.
  Treeni-tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhautuminen on tullut tutuksi itse kullekin viime aikoina. Välillä tapahtuu nopeasti edistystä ja välillä taas junnataan pitkään paikallaan. Nyt kuitenkin tuntuu taas menevän parempaan päin.

   Voisiko teillä ongelma askelten kanssa olla kiinni siitä, että koira rytmittää laukkansa huonosti, vaikka periaatteessa se kaksi laukka-askelta riittäisikin. Figo on ainakin tehnyt tätä ja jotkut lähestymiset ovat vaikeampia kuin toiset.

   Kiitos tsempityksistä ja treeni-intoa sinnekin!

   Poista
  2. Itseasissa nyt kun tuota tuoreinta videointia tarkastelee, niin kyllähän Tinkallakin kaksi laukka-askelta riittäisi helposti silloin kun se täyttä vauhtia juoksee, sen pitäisi vaan rohjeta tuoda se ensimmäinen riittävän pitkälle. Nyt on tosin muutamat treenit mennyt niin penkin alle, että taidetaan ottaa pari askelta taaksepäin ja hakea jotain uutta lähestymistapaa ongelmaan.
   Jatkahan kontaktipäivitysten kirjoittelua, niistä on kiva käydä hakemassa tsemppiä omiin treeneihin!

   Poista