lauantai 19. tammikuuta 2013

Liikuntaohje: Näin vältät kinnervian!

Kinnerviasta on taas ollut keskustelua ja shelttikasvattajien joukosta löytyy näköjään näitä, jotka uskovat pennun vääränlaisen liikuttamisen olevan kinnervian perimmäinen syy. Näillä ei tietenkään ole ollut koskaan kinnervikaista kasvattia... Toisin sanoen, syytä itseäsi, jos koirasi sairastuu kinnervikaan. Tässä sen sijaan ohje, jota noudattamalla shelttipentua tulee liikuttaa ja saa terveen elämän:

Alle puolivuotiasta pentua EI SAA LENKITTÄÄ!!!
Ulkoilun kesto: 2xpäivässä, koiran ikä kuukausina kerrottuna viidellä. Esim. 3kk ikäistä pentua saa ulkoiluttaa maksimissaan 2X15 min päivässä. Ulkoilu kannattaa jakaa moneen lyhyempään ulkoiluun.
Liika liikunta pentuna voi aiheuttaa koiralle aikuisiässä kroonisen niveltulehduksen!!! Liika liikunta lisää myös polvilumpio- ja akillesjänneluksaation riskiä.

P.S Toistuvat ja pitkittyneet tulehdukset saattavat aiheuttaa jänteen paksuuntumisen, joka aiheuttaa sen, että jänne ei pysy luu-urassa.


Oikeasti, jos tämän vian yleisyys haluttaisiin joskus saada vähenemään, voitaisiin ensin ihan tosissaan jättää ne kinnervikaiset pois jalostuksesta ja olla rehellisiä. Minua henkilökohtaisesti aihe liikuttaa, koska kinnerviasta kuntouttaminen on ollut kieltämättä ikävin kokemus koirien kanssa, siitä huolimatta, että Figo on toipunut täysin ja elää jalkansa kanssa aivan samoin kuin ennen leikkausta.  Olisi varmaan asunto ollut pieninä palasina, jos olisin omat koirat liikuttanut puolivuotiaaksi tuon ohjeen mukaan.

Sitten ihan kuulumisia vain. Taitaa olla vatsatautia liikkeellä, kun Figo sekä kaverin koirat ovat tällä viikolla kaikki sairastuneet. Ei mitenkään raju tauti oireiltaan, Figo on lähinnä vetämätön ja ruokahalu on huono. Ruoka ei ole kelvannut kunnolla keskiviikosta lähtien ja torstaina ei syönyt mitään. Pikkuhiljaa alkaa ruokahalu palailemaan, joten ehkä tämä tästä. 


Maanantaina kävimme taas aamuvarhaisella treenaamassa Olarinluomassa. Juoksupuomi meni suoraan sanottuna aivan penkin alle. Samoin seuraavana päivänä Purinalla en meinannut saada yhtään tosi hyvää toistoa aikaan. Figo oli silloin jo jotenkin väsyneen oloinen, oli varmaan jo alkuviikosta huonovointinen. Viime päivinä ei olla pakkasten takia juurikaan lenkkeilty ja Figo saa rauhassa parannella itseään. Rondo on ainakin toistaiseksi pysynyt terveenä ja toivottavasti pysyykin.
3 kommenttia:

 1. Missä tuommoista keskustelua on ollut? Uskomatonta kakkaa tuollainen, argh!!

  VastaaPoista
 2. Mitähän tapahtuisi koiran muulle kehitykselle ja motoriikalle, jos niitä ei saisi alle ½-vuotiaina lenkittää? Voi elämän kevät, jollakin on päässyt todellinen sammakko tai vielä pahempaa, uskoo oikeasti tuohon kirjoittamaansa.

  VastaaPoista
 3. Facebookin sheltti-ryhmässä oli tuollaista keskustelua. Kirjoittaja teki vielä niin urheasti, että poisti viestinsä, jotka oli kirjoitellut. Sattuivat vaan tallentumaan mun sähköpostiin kaikki.

  Onneksi nykyään on tarjolla tietoa edes vähän enemmän kuin ennen, etteivät tuollaiset uskomukset taida olla enää vallalla suurimmalla osalla.

  VastaaPoista