sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Varpaankoukistajajänteen luksaatio

- mikä se on? Akillesjänteen luksaatio - se kinnervika? Syytä en oikein tiedä miksi, mutta jostain syystä shelttipiireissä, jopa shelttien jalostuksen tavoiteohjelmaa myöten, puhutaan vain akillesjänteen luksaatiosta, vaikka nimitys on vähintäänkin harjaanjohtava, muttei aivan vääräkään. Varpaankoukistajänne on yksi osa akillesjännettä.

Harmikseni sain kuulla, että Figon sukulaisella Kriisillä on todettu myös sama vika, mikä Figollakin on. Kaiken tämän kautta selvisi, että nimitys akillesjänteen luksaatio on johtanut pahasti harhaan harrastajia sekä jopa kasvattajia. Lisäksi monet eivät ole edes oikein tietoisia, mistä vika johtuu. Sinänsä tämä ei yllätä, koska kaikissa lähteissä puhutaan akillesjänteen luksaatiosta eikä tietoa ole saatavilla. Kuvitellaan, että tuleekin tilanne, että koira joudutaan viemään ontuman takia lääkäriin ja ortopedi kirjaa lausuntoon diagnoosiksi pinnallisen varpaankoukistajajänteen lateraalisen luksaation mikä johtuu sivusiteen repeämisestä. Tässä vaiheessa sheltin omistaja toteaa, että ei ollut sentään sitä akillesjänteen luksaatiota, huh. Totuus vaan on, ettei yhdenkään kinnersheltin lausunnossa lue "akillesjänteen luksaatio" ja nimenomaan varpaankoukistajajänteen luksaatio on shelttien ongelma. En ole eläinlääkäri, saati ortopedi, joten joku asiasta paremmin tietävä voi oikaista, jos on tarvetta. Varpaankoukistajajänne on se osa akillesjännettä, mikä menee kintereen yli varpaisiin asti. Ontumat johtuvat siitä, kun tämän jänteen sivusiteet repeävät ja jänne pääsee liikkumaan sivusuunnassa. Akillesjänne itsessään ei voi luksoitua. Se voi tapaturmaisesti revetä, mutta se ei taas liity nimenomaan tähän shelttien ongelmaan.

Monet eläinlääkärit tuskin edes tuntevat tällaista kansankielentermiä, koska eläinlääketieteessä ei sellaista nimitystä käytetä. Eläinlääkärien tiedot sairaudesta ovat ylipäätään aika rajalliset tietysti ortopedejä lukuunottamatta. Esimerkiksi, kun Figo kävi yliopistollisella eläinsairaalalla kintereen petettyä, eivät 5. vuosikurssin eläinlääketieteen opiskelijat olleet koskaan tällaisesta vaivasta kuulleetkaan.

Kiinnostuin asiasta ja tiedon vähäisyydestä enemmän, ja luin, mitä jalostuksen tavoiteohjelmassa asiasta mainittiin. Hämmästykseni vain kasvoi, kun näin miten suppeasti tämän tason vaiva kuitattiin ja korvaani kyllä särähtää kohta: "Akillesjänteen luksaatio haittaa yksilön jokapäiväistä, normaalia elämää sekä käyttöä käyttötarkoitukseensa pääasiassa toipumisajan verran (muutama viikko – muutama kuukausi)." Melkoista vähättelyä sanoisin. Oman kokemukseni ja muiden kokemuksista selvää ottaneena, sanoisin lähemmäs puolta vuotta. Ei Figo ollut kunnossa siinä vaiheessa, kun kipsi poistettiin ja parin kuukauden päästä eläinlääkäri sanoi, että saa liikkua normaalisti. No, Figon normaalisti tarkoittaa päivässä ainakin 2h lenkkeilyä. Monesti vapaana metsässä tai juosten hihnassa, usein molempia. Uskalsin antaa Figon liikkua "normaalisti" vasta n. 4 kuukauden jälkeen. Eikä se vieläkään ole entisensä. Jalka on kunnossa, mutta muuten kuntoutuksen aikana Figon selkään on tullut sellaisia jumeja, joita sillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut. Jumeja on myös etuosassa sekä leikatun jalan etureidessä. Toisin sanoen, koko koira on aivan lukossa.

Ensiksi asioista pitäisi alkaa puhumaan niiden oikeilla nimillä. Toiseksi tiedettävästi n. 10%:lla shelteistä on kinnervika. Lukumääräisesti siis paljon tämän kokoisessa rodussa. Veikkaan, että luku on todellisuudessa suurempi. Kriisinkin tapaus löydettiin sattumalta ilman oireilua. Huolestuttavaa on, että niin isolla osalla on perinnöllisestä alttiudesta johtuva, kivulias, usein leikkausta vaativa, koiran toimintakyvyn vievä ja kaikkien elämän pilaava ortopedinen ongelma, josta vapaata linjaa taitaa olla jo mahdotonta löytää. Minua kiinnostaa shelttien tulevaisuus, koska mielestäni rotu on kerrassaan mainio. Uskon, että moni aktiivinen harrastaja tulee vaihtamaan tulevaisuudessa rotua yleistyvien terveysongelmien takia. Todennäköisesti myös minä, vaikka sheltti tuntuukin juuri siltä itselleni sopivalta rodulta.




1 kommentti:

  1. Hei, haluaisin tiedystella tarkemmin kokemuksiasi tästä ongelmasta. Voisotko laittaa minulle vaikka sähköpostia osoitteeseen merja_eerola (at) hotmail.com (poista välit ja muokkaa @), en löytänyt yhteystietojasi täältä, jotta olisin laittanut suoraan sähköpostia sinulle.

    t. Merja

    VastaaPoista