maanantai 3. joulukuuta 2012

Tyhmäleiri

Toiset ne käy top team-, next level- yms. leireillä, me pidettiin sen sijaan oma versio treeni(keskitys)leiristä. Tyhmäleiri siis. Lämpömittari huiteli -10 tienoilla, mutta Purinalla on lämmitetyt wc-tilat, joihin sai säilöttyä koirat häkkeineen treenien ajaksi. Kylmä ei tullut kuitenkaan missään vaiheessa, vaikka itse olinkin suurimman osan ajasta hallin puolella. En oikeastaan edes haluaisi treenata lämpimässä hallissa. Luulen, että olo alkaisi tuntumaan jossain vaiheessa tukalalta.

 Lauantai-iltana valloitettiin Outin ja Saran sekä 7 sheltin kanssa Purinan molemmat puolet. Toiselta puolelta kenttää siivottiin lähes kaikki esteet pois, paitsi puomi siirrettiin keskelle kenttää. Siinä oli tilaa treenata juoksupuomia ja tokoa. Toiselle puolelle tehtiin pientä ratapätkä, johon koottiin kunkin koiran tyypillisiä ongelmakohtia. Tyhmäleiri sai nimensä myös osittain siitä, kun 5/7 koirasta on ongelmia puomin kanssa tai vähintään tarve treenata sitä paremmaksi. Kerrassaan tyhmä este. Rondo treenasi puomin lisäksi takaakiertoja ja putkia. Rondo tekee paljon kieltoja putkilla, joskus leikkaukset putkiin on suorastaan mahdottomuus. Kisoissa välttelen sen kanssa leikkauksia ihan viimeiseen asti, paitsi kepeillä. Ennen viikonloppua käytiin tekemässä ihan puhdasta vauhtiympyrää ja ruokakupilla palkkaamista putkilta. Juuri sellaista, mitä pentujen kanssa tehdään. Kiemurarataa on paljon helpompi treenata, tuo oli nimittäin ihan uskomattoman vaikeaa. Ehkä kuitenkin tuollaisilla treeneillä saadaan Rondon irtoamis- ja putkiongelmaa helpottamaan. Viikonloppuna jatkettiin samalla teemalla eli paljon lähetyksiä putkeen erilaisista kulmista ja minä ohjaan sen niihin mahdollisimman vähäeleisesti. Väitän, että jo kahden treenikerran jälkeen, leikkauset onnistuivat ihan huomattavan paljon paremmin. Näitä treenejä jatketaan siis lisää.

Figolla on nykyään kaksi erillitä harrastusta, juoksupuomi ja agility. Agility jää kyllä treenimäärissä kirkkaasti juoksupuomin varjoon ja niin jäi tälläkin kertaa agilityosuus toiseen kertaan. Figon pitää treenata keppien aloituksia.

Olen kuullut sellaisesta uskomuksesta, että nopeasti vapautetut - toisin sanoen - etuajassa vapautetut 2on2off-kontaktit olisivat yhtä nopeat kuin juoksukontaktit. Ajattelin siihen suuntaan joskus itsekin. Se ei voi kuitenkaan pitää paikkaansa ja nyt siitä on olemassa myös vedenpitävää todistusaineistoa. Kellotimme vertailuksi Figon ja Halon suoritusaikoja ratapätkällä aita-putki-puomi-aita sekä aita-puomi-aita. Halolla on parhaimmat 2on2off-kontaktit, jotka medikoiralla tiedän ja Halon etenemisvauhti muuten ei ole Figoa hitaampi, enemmänkin päinvastoin. Sen sijaan en ota kantaa, jos tuosta puomilta pitäisikin kääntyä taakse päin. Niissä tuskin juoksukontakteilla aikaa voittaa eikä Figolle ole edes opetettu käännöksiä. Tässä myytinmurtajien videotuotos:


Aikaa koko illan leiriin vierähti 6 tuntia ja sunnuntaina jatkettiin. Tosin, sunnuntain osuuteen meni vain muutama tunti aikaa.

Viikko sitten kisasin HAU:n kisoissa kummallakin koiralla. Rondon kanssa menin kaksi agilityrataa, tarkoituksena vain tehdä hyvät kisakontaktit. Kontaktit oli ok, edellisten kisojen hidastelu oli toivottavasti vain jotain hetkellistä. En pitänyt kiirettä vapautuksen kanssa eikä Rondo vaikuttanut yhtään siltä, että aikoisi varastaa. Toiselta radalta kökkönolla ja paljon töksähtelyä. Sijoitus sen mukainen, 6. Toinen rata oli ratana paljon parempi, mutta seisoin täsmälleen ensimmäisen keppivälin edessä ja työnsin Rondon aloittamaan kepit väärältä puolelta. Saatiin myös toinen kielto myöhemmin eli lopputulos 10. Pienestä jäi tupla kiinni taas.

Figo kisasi kaksi hyppäriä. Ensimmäisellä teki aivan tosi hyvän nollan. Vain kahdessa käännöksessä tuli vähän ylimääräistä lenkkiä. Niidenkin takia kyllä hävittiin sijoituksia, kun paljon oli koiria muutamien kymmenyksien erolla. Figo oli 11. Siitä huolimatta noin hyvää rataa ei olla tehty vielä kertaakaan kisaradoille paluun jälkeen.


Toiselta hyppäriltä keppien aloituksesta vitonen.

Ensi lauantaina Liedossa on näillä näkymin tämän vuoden viimeiset kisat meidän osalta. Olen projekti-ihmisiä ja uusi isompi projekti onkin jo suunniteltuna. Rondo alkaa treenaamaan luck-or-no luck - A:ta, toisin sanoen siis juoksu-A:ta. Lopputulos on aika kysymysmerkki, tosin projektin ei pitäisi kaiken järjen mukaan olla samaa luokkaa kuin kokonaan juoksukontaktien opettaminen. Minikoiralla askeleet todennäköisesti luonnostaan osuvat kontaktille, kunhan koira vain juoksee. Ei siis jarruta alastulolla yhtään. Alussa haaste on todennäköisesti saada Rondo juoksemaan kunnolla A:n läpi. Puomilla pysytään nykyisessä suoritustavassa. A:lla siirtyminen läpijuoksuun on ihan perusteltua koirankin kannalta, koska pysäytys A:lla on aika iso rasitus etupäälle. Lisäksi harva miniohjaaja pysäyttää koiran A:lla kisoissa. Turhaan annetaan siis tasoitusta siinä kohtaan. 

Treenattavaa talveksi riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti