tiistai 28. tammikuuta 2014

Hyvää ja vähemmän hyvää

Ensimmäisenä hienoimmat uutiset. 


 Figo kisasi viikonloppuna Liedossa vuoden ensimmäiset starttinsa. Hyppyradalta nolla, mutta 45 cm rimat vähän oudoksutti eikä vauhti ollut parasta mahdollista. Sija 7. tällä radalla. Ensimmäisellä agiradalla lähtiessä jätin Figon lähtöön ja kävelin itse radalle. Kun käännyin kutsumaan sen, Figolla oli suunnilleen pää ensimmäisen riman päällä. Oli saattanut vähän hiippailla.  Sekosin kokonaan ajatuksissani ja hyllytettiin esteen numero 2 jälkeen. Viimeinen agirata olikin sitten parempi. Figo kulki kivasti, yhteispeli toimi ja tehtiin nolla. Keinu laskeutui katsomoon päin ja se oli vähän hidas, mutta muuten tosi hyvä rata. Oltiin tokia ja Figo sai toisen agilitysertinsä! Päivän radoista 2/3 nollia ja vielä serti. Viime kesänä saatiin ensimmäinen, joten nyt jäädään odottelemaan viimeistä. SM-nolliakin varten tarvitsee enää 2 agiratanollaa. Harmi, ettei taaskaan ole ratoja videolla. 

Vuodenvaihteen jälkeen kisasin kahdet kisat Rondon kanssa useampi vitonen tuloksena. Pari A-virhettä (tiukat käännökset taaksepäin ei vaan ole ihan hanskassa) muuten puhtailla radoilla. Toisella radalla Rondo yritti ensi kertaa koskaan tulla ykkösellä koko alastulon eikä osunut vaikka kauas ei kyllä jäänyt. Kerran ohjasin takaakierron edestä ja kerran sekosin radalla (Video) , niin että oma pyöriminen aiheutti kiellon. Pientä juttua siis. Yksi hyppyratanolla tehtiin, mutta huolenaiheeksi nousi se, että Rondo hyppäsi huonosti ja tuntui sen takia tavallista hitaammalta. Otti ylimääräisiä pikkuaskelia ja haki hyppyä vaikka putkiin ja kepeille meni tavallisella raivolla. Se on hakenut hyppyjä suorilla joskus ennenkin, mutta ei noin paljon. Rondo oli myös jumissa ja se hoidettiin, mutta halusin käyttää myös ortopedilla sen varalta, että sillä on joku vikana. 

Eilen käytiin Anu Saikku-Bäckströmin vastaanotolla Mevetissä ja Rondo syynättiin tarkasti läpi. Yleistutkimuksessa reagoi vasemman takajalan pohjelihaksen käsittelyyn polven kiinnityskohdassa ja oikealla takajalan ääriojennukseen taakse. Polvessa itsessään ei ollut mitään vikaa. Seuraavaksi Rondo rauhoitettiin ja kuvattiin koko selkä. Selkä ok, mutta vasemman jalan kuvasta löytyi muutos. Pätkä diagnoosista: ”polven takana oleva alempi nuljuluu kaksiosainen- vaikuttaa että tod näk murtunut traumaattisesti mutta voi olla vanhempaa tilannettakin.” 

Nuljuluut ovat pieniä jänteen sisällä olevia luita. Luun kappaleet olivat pyöristyneet, joten tuskin on tuore tapaturma. Missä tai miten se on mennyt, en tiedä. Konsultoin googlea ja löysin artikkelin, jossa kerrotaan, että osalla koirista nuljuluiden murtumat ovat oireettomia, toiset taas ontuvat. Rondo ei ole ontunut, mutta sillä on aina fyssarikäynneillä ollut vasen puoli oikeaa useammin jumissa. Veikkaisin sen perusteella, että luu olisi voinut murtua jo aikaa sitten. Tuo löydös varmaan selittää pohjelihaksen aristuksen, mikä on vaikuttanut myös oikean puolen käyttöön. Hoidoksi saatiin kolme viikkoa rauhallista kävelyä, kipulääkkeitä ja laserhoitoa. Oravien jahtaus ja metsässä kirmailu on siis kielletty. Kontrolliaika sitten sen jälkeen. 

Muuta ei kai tuolle nyt tehdä kuin yritetään pitää oireettomana. Agilityä se ei estä, kun saadaan kaveri kuntoon ja saadaan myös pysymään kivuttomana. Uutta jalkaa siitä ei kuitenkaan tule. Mietin, ettei aseteta suuria tavoitteita ja treenata kannattaa säästeliäästi. Tuntuu ihan yhdentekevältä, saadaanko jotain arvokisanollia. Onneksi ei löytynyt mitään vakavaa rakenteellista vikaa, mutta harmillinen tuo on. Nyt kuitenkin voin olla tyytyväinen, että koira on tutkittu ja ongelma tiedossa eikä tarvitse vaivata päätään aavistuksella, että kaikki ei ole ehkä kunnossa.

Onneksi Rondo on lahjakas myös sohvakoirana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti