lauantai 28. elokuuta 2010

Figolle LUVA kakkosista

Jehuu, saatiin tänään Ojangon kisoista meidän ensimmäinen kakkosten LUVA-tulos nollavoitolla!

Ensimmäinen rata oli Marjo Heinon hyppis. Paljon sai juosta ja olin jo rataantutustumisen jälkeen hengästynyt. Figo tuntui lähdössä taas siltä, että ei pysy paikallaan. Näytti, että räjähtää joka suuntaan, mutta malttoi kuitenkin pysyä paikallaan. Tehtiin meidän paras kisarata tähän mennessä. Yksi käännös levisi ihan hurjaksi, jännäsin jo karkaako Figo putkeen, mutta kääntyi takaisin. Keppejen sisäänmenossa Figolla meni rytmi jotenkin ihmeellisesti sekaisin ja ensimmäiset 6 keppiä olivat hitaat ennenkuin rytmi löytyi taas. Hurjasta kaarroksesta ja pienestä säädöstä huolimatta voitettiin ja tällä kertaa myös tuntui voitolta, kun nollan tehneitä oli enemmän kuin yksi. Outi kuvasi radan ja tuolla video. Ennenkaikkea tuolla radalla oli sitä menoa, jota toivoisin meillä joka kisoissa olevan. Figo oli kyllä hitsin hieno. :)

Shelteille kolmoisvoitto


Toinen rata oli Ritva Herralan agilityrata. Tällä kertaa meni niin, että ohjaaja teki hyllyn jo lähdössä. Lähdin nimittäin radalle ennen lähtölupaa. :D Olin niin keskittynyt Figoon lähdössä, etten tajunnut koko lähtölupaa ja hieman hämmennyin, kun tuomari nosti kädet hyllyn merkiksi. Ei rata tuntunut muutenkaan yhtään meidän radalta. Ei radassa sinänsä ollut mitään kummallista, mutta jotenkin ei ollut meille sopivin. Figo tuli A:sta läpi ja palautin sen kontaktille, minkä jälkeen juostiin suoraan pois radalta.

sunnuntai 22. elokuuta 2010

Lohjan kisat

Ei tullut Lohjalta kummoista tulosriviä: 10, hyl, hyl. Ihan hyviä ratoja kuitenkin. A-radalta tuli ensiksi vitonen, kun Figo kääntyi neljän hypyn suoralla ennen viimeistä suoritettavaa aitaa. Tällä kertaa valssi oli liian ajoissa ja Figo lähti siihen vielä mukaan. Toinen vitonen ennen keppejä, kun Figo lähti kohti A:ta keppien sijaan.

B-radalta tullutta virhettä ei tarvitse varmaan mainita, kuva kertoo kaiken:



Otettiin keinu uudestaan -> hyl.

C-rata oli hyppis. Kivan tuntuinen rata, mutta Figo ei tullut yhteen välistävetoon mukaan ja hyppäsi aidan väärältä puolelta. Näin siis tällä kertaa, ensi viikolla taas kaksi starttia Ojangossa.

Loppuun vielä muutama kuva. Kaikki kuvat ottanut Sara Menna.







perjantai 20. elokuuta 2010

Rondon treenit edistyy

Tämä viikko on tehty kaikenlaista melko ahkerasti. Toivottavasti helteet olisi nyt kokonaan ohi. Energiaa on itsellä sekä koirilla ihan eri tavalla, kun lämpötila on 20 asteen paikkeilla. Alkuviikosta käytiin n. 10 km juoksulenkillä sekä tällä viikolla ollaan pidetty jo kahdet agitreenit sekä kotona olen löytänyt uuden motivaation opettaa koirille temppuja.

Tämän syksyn projektina on opettaa Rondolle kepit ja kontaktit kuntoon. Kepeillä metodi on 2x2 ja kontakteilla kosketusalusta. Kepeillä alkaa tapahtua edistystä. Jehuu! Tänään otin toisen keppiparin mukaan ja sujui hyvin. Rondo hakee oikean keppivälin kaikista kulmista. Vähitellen aletaan kääntämään keppejä niin, että suorittaminen alkaa muistuttaa pujottelua. Kontakteillakin edistystä tapahtuu. Tänään otin Rondon kanssa on-offia puomin alastulolla. Kontakti oli aivan loistava kosketusalustan kanssa, ei himmannut yhtään, pysähtyi vain suoraan on-offiin. Ilman kosketusalustaa ei ollut ihan niin loistava. Meni on-offiin, kun en itse liikkunut, mutta muuten juoksi helposti läpi.

Tänään tein molempien koirien kanssa suht helppoa perusohjaustreeniä, johon sisältyi valsseja, persjättöjä ja takaaleikkauksia. Rondon kääntäminen tiukasti ei tuottanut ongelmaa, se kääntyi tosi pienesti. Figon kääntäminen oli hankalampaa, tuntui, että aina menee hyppy pitkäksi ja koira valuu. Iso vaikutus oli kuitenkin varmaan sillä, että laitoin Figon rimat 40 cm korkeuteen, mikä ei ole meidän tavallinen treenikorkeus. Todennäköisesti sen korkuisia rimoja pitää hypätä sunnuntaina Lohjalla kisoissa, joten hyvä niitäkin on vähän treenata joskus. Figolla takaaleikkaukset toimi kuitenkin tosi hyvin. Ehkä alan vähitellen oppimaan tämän todella haastavan ohjausliikkeen. Rondo ei oikein hae hyppyjä itse ja Karvainen Tykinkuula ilmaisee tyytymättömyytensä ohjauksen tasoon käymällä kiinni lahkeeseen, paitaan tai mihin tahansa mistä vaan saakaan kiinni. Kerran hyppäsi kiinni jopa mun kaulakoruun. Onneksi oli vahva koru. Rondo pitää nyt opettaa siis tosiaan irtoamaan, ettei sen tarvitse käydä päälleni joka treeneissä. Rondon draiviin olen kyllä muuten tosi tyytyväinen. Se tekee kaiken täysillä ja palkkautuu täysiin leluun. :)

Eilen kampasin molemmat koirat. Figosta lähti muutama kammallinen karvaa irti, Rondosta pieni kassillinen sekä kampaamisen jälkeen oli minulla suu, silmät ja nenä täynnä karvaa. Rondo ilmeisesti haluaa vähän keventää tukkaansa. Onhan sillä siihen varaakin. Sormet syyhyäisi tarttua furminaattoriin, mutta ehkä maltan odottaa syyskuuhun asti.

lauantai 14. elokuuta 2010

Figo kakkosissa

Nyt olen kisannut ensimmäisen koirani kakkosiin! Kisattiin Figon kanssa eilen kaksi starttia Hyvinkäällä ja tuomarina oli Henri Luomala. Ensimmäinen rata alkoi hyvin, mutta Figo liukastui aika pahan näköisesti puomin ylösmenolla. Pysyi kyllä puomilla, mutta vauhti hidastui sen kompuroinnin jälkeen. Kaarteet levisivät taas isoiksi, kun ohjaus oli myöhässä. Rata ei ollut siis mikään kaunis ja menin asenteella, että ruma rata tulee, mutta kyllä se nolla väännetään. Näin tehtiin ja lopputuloksena voitto, agiserti ja siirto kakkosiin. :)

Figon nollat tulivat kolmista peräkkäisistä kisoista. Kisaradat ovat parantuneet vähitellen ja nyt Figo liikkuu jo siihen suuntaan, mihin ohjaan. Nousujohteista siis.

Toisella radalla startattiin ensimmäisen kerran kakkosissa. Meno ei ollut ihan sitä mihin oikeasti pystytään. Figo kulkee treeneissä oikeasti hyvin, mutta kisaradoilla ohjaan huonommin eikä Figokaan kulje epämääräisesti huitovan ohjaajan kanssa parasta vauhtiaan. Nolla tehtiin ja sijoitus 3. Se oli myös meidän ensimmäinen tupla koskaan. Kisaajia oli vain 9, joten vain kaksi ensimmäistä sai LUVA-tuloksen. Ihan hyvä vaan, koska todellakaan kolmosiin nousulla ei ole mikään kiire. Ei olla kumpikaan valmiita vielä kolmosiin.

Hyvinkäällä oli kyllä ihan parhaat palkinnot tähän mennessä. Voittoradalta saatiin back on track -peitto sekä kisalahjakortti ja toiselta radalta saatiin myös kisalahjakortti ja pari kiloa ruokaa. Tuli varmana kisamaksun edestä palkintoja. :)

maanantai 9. elokuuta 2010

Pari kuvaa

Käytiin eilen mökillä saaressa ja saaliina tuli muutama kuva:













Sain huijattua Figonkin hakemaan keppiä vedestä. Rondo on mun pieni uintikaveri. :)

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Ihan mukava viikonloppu

Rondon kanssa lähdettiin aamulla ajelemaan kohti Porvoota ja näyttelyä. Aamusta asti oli julmetun kuuma. Kotoa lähtiessä oli jo melkein 30 astetta. Näyttelypaikka oli laskettelurinteen kupeessa, ihan mukava näyttelypaikka siis, mutta paikalla ei käynyt tuulenvirettäkään. Laiskana en jaksanut kantaa metallihäkkiä autosta, mutta olisi varmaan kannattanut. Paikalla kun ei ollut mitään mahdollisuutta saada koiraa varjoon.

Sitten itse kehään. Tuomarina oli vanhempi brittisetä Jeff Luscott, joka puhutteli ilmeisesti kaikkia esittäjiä "young ladynä" iästä riippumatta. Junnu-uroksissa oli kolme koiraa yhteensä ja ryhmässä liikkuessa Rondo oli siinä keskimmäisenä. Arvasin jo etukäteen, mitä Rondon häntä tykkää, että edessä ja takana menee toinen ja arvaukseni osui oikeaan. Yksilöarvostelussa jälleen häntä pysyi alhaalla ja ERI irtosi ja kilpailuluokassa Viirihännälle osoitettiin kolmossijaa. Suullisesti tuomari sanoi, että Rondon pään tulee vielä kehittyä, mutta piti Rondoa kuitenkin lupaavana nuorena koirana. Arvostelu oli hyvän kuuloista luettavaa. Tuolle hännälle ja esiintymiselle ylipäätään pitäisi nyt oikeasti saatua tehtyä jotain tai sitten saa näyttelyt jäädä, kun kehässä liputtavan koiran kanssa on turha näyttelyissä käydä. Muutamaan mätsäriin pitäisi mennä. Pari tuntia auringossa hikoiltua oli olo sen verran heikko, että oli sittenkin varmaan hyvä juttu, kun olin jättänyt metallihäkin autoon. En olisi nimittäin saanut sitä raahattua takaisin, kun pelkästään autolle asti hoippuminen oli työn ja tuskan takana.

Porvoosta suunnattiin suoraan Kausalaan käymään mummin luona, mihin mökiltä palaava muu perhe toi Figon. Kausalasta kävi matka Haminan lähelle Neuvottomaan isovanhempien luokse ja sunnuntaina oli Figon kanssa kaksi agilityrataa Haminassa. Kisapaikalle oli vain 3 km matka. Ensimmäinen rata oli tosi helppo, suurin piirtein pelkkää suoraa ja parissa paikassa valssi. Otettiin radalta nollavoitto. :) Rata oli muutenkin aika kivan tuntuinen, yksi kaarre levisi kunnolla, kun en uskaltanut alkaa valssaamaan ajoissa juuri ennen rengasta. Kontaktit olivat paljon paremmat kuin Raumalla kaksi viikkoa sitten. Eivät vielä sellaiset kuin on tavoitteena, mutteivät enää surkeat. Tokalla radalla Figo hyppäsi renkaan kehikosta. Meni hiukan pasmat sekaisin tuosta Figon tempauksesta ja ohjasin Figon sitten väärään putkeen -> hyl. Viimeistä nousunollaa ollaan sitten enää vaille. :)

Poikien viikonlopun ruusukkeet:

tiistai 3. elokuuta 2010

Virosta tuomisina 2x jun-sert

Lähdettiin viime perjantaina reissuun Rondon kasvattajan Kaisan sekä Reetan kanssa Viroon, missä oli kaksi näyttelyä. Matkassa oli neljä shelttiä ja kolme japsia. Laivamatka sujui hyvin koirat autossa. Rondo oli pysynyt laukussaan koko ajan, vaikka se oli jätetty auki.

Lauantaina oli kaikkien rotujen näyttely Tallinnan kupeessa ja pienen etsimisen jälkeen löydettiin paikallekin. Tuomarina oli venäläinen Lessi Tsistjakova. Näyttelypaikalla Rondo on sitä mieltä, että mitkään mukana olleet namit eivät ole tarpeeksi hyviä ja Blondi ei niitä syö. Omat nappulat kelpasivat, mutta kehänameina eivät oikein toimi, kun Rondo rouskuttaisi niitä seuraavat 10 minuuttia. Kehässä leikkimällä palkkaaminenkaan ei ole ihan paras ratkaisu, kun näyttelyissä lahkeessa roikkuva pikkukoira ei olisi ihan toivottava näky. Niinpä kehään mentiin ihan ilman mitän. Ihan hyvin Rondo esiintyi ja jaksoi seistä paikallaan.

Junnu-uroksissa oli Rondon lisäksi kolme muuta koiraa ja tuomari aloitti arvostelun antamalla kahdelle ensimmäiselle EH:n ja H:n. Olinkin oikein iloinen, kun käteeni ojennettiin vaaleanpunainen nauha. Kilpailuluokassa tuomari ensin seisotti ja sen jälkeen juoksutti kehän ympäri, jonka jälkeen ohjasi Rondon ykköspaikalle. Rondo pokkasi sitten ensimmäisestä näyttelystään Virossa jun sertin! Rondon sisko Tuikku otti myös luokkavoiton jun sertin kera junnunartuissa ja ROP-juniorin valinnassa olivat sitten sisarukset vastakkain. Tuomari mietti aika pitkään ja valitsi Rondon lopulta ROP-junioriksi. :)

Viron näyttelysysteemi on minulle ihan vieras ja olin lievästi pihalla, mutta päädyin kuitenkin oikeaan aikaan PU-kehään. Kehässä oli muistaakseni kaikkiaan neljä tai viisi urosta, ja siitä joukosta Hieno Pentuni tuli toiselle sijalle Kaisan matkassa olleen Juicen voittaessa urokset. Avo nartuissa pääsin esittämään Kaisan kasvatin Mollan, josta tuli PN1 ja ROP. Ei ole minulle kyllä koskaan aikaisemmin tuomari sanonut saman näyttelyn aikana niin montaa kertaa "you go first". :D Ensimmäistä kertaa koskaan pääsin myös isoihin kehiin ja vielä aika moneen otteeseen. Ensin esitimme Kaisan kasvattajaluokan, josta tuli upeasti BIS2! Rondon kanssa kävin pyörähtämässä BIS-juniorikehässä, joka meni ihan kivasti. Rondo meinasi alkaa pari kertaa rähjäämään edessä olleelle snautserille, joka pyöri ja heilui meidän edessä sekä tavoitteli vähän väliä namikättäni siitä huolimatta, ettei siinä ollut mitään. Pyörähdin myös Mollan kanssa RYP-kehässä kuitenkaan sijoittumatta.

Hieno näyttelypäivä oli kyllä kaikkiaan. Kaikki matkassamme olleet sheltit saavuttivat sen mitä olivat lähteneet tavoittelemaankin.

Sunnuntaina menestys ei ollut ihan yhtä huimaa kuin lauantaina, mutta hienoa kuitenkin. Koirat olivat samat kuin edellisenäkin päivänä ja tuomarina tanskalainen Kim Vigsø Nielsen. Rondolle irtosi jälleen luokkavoitto ja jun serti ainoana Erin saaneena luokassaan. Muille tuomari jakoi punaista nauhaa. Kerrankin Rondo oli fiksu ja nosti häntänsä vasta, kun nauhat oli jaettu. :) Junnunartuissa ei jaettu yhtään Eriä, joten Rondosta tuli myös ROP-juniori. PU-kehässä oli vain kaksi urosta, tuomari kun ei liiemmin pinkkiä jaellut. Kehässä mentiin häntä viirinä ja Rondo sijoittui 2. Kehän jälkeen Rondo sai palkaksi pientä riehumista, mistä Karvakaveri ilahtui suuresti.

Rondo jaksoi reissun hienosti ja nuori koira sai hyvää elämänkokemusta laivamatkoista ja hotelliöistä. Rondon reissun kruunasi kyllä varmaan se, kun pääsi siskonsa kanssa hippaamaan. :)Pitää nyt vielä se kolmas junnuserti käy hankkimassa. Suomessa Rondo esiintyy vielä tällä viikolla Porvoossa, minkä jälkeen saa jäädä kypsymään. Rondo on vielä ihan pentu kaikin puolin ja hyvä näin.